Temperaturudvalget

Overmåler Knud Limschou forklarer TV 2 Vejret, hvordan vandtemperaturen måles. (Foto: Erling Madsen).

Overmåler af 1. grad Knud Limschou forklarer TV 2 Vejret, hvordan vandtemperaturen måles. (Foto: Erling Madsen).

Det er en kendt sag, at vinterbadning ikke er for mænd med mindreværds- komplekser. Og det er én af grundene til, at Lauget gør meget ud af at måle temperaturen hver eneste dag i Øresund.

Faktisk er Laugets ekspertise så anerkendt, at TV 2 Vejret i 2012 bad om assistance og fik lov til at bringe Laugets daglige målinger i forbindelse med badevandstemperaturerne.

Lauget går videnskabeligt til værks og måler temperaturen én meter under overfladen, som er den anerkendt termometerplacering – og Laugets 2 termometre kalibreres løbende selv om det ikke står helt klart i forhold til hvad.

Flid og omhyggelighed har ført til, at Lauget i januar 2014 i nyhedsbrevet kunne dementere påstanden om, at kloden generelt er blevet varmere:

– Det fantastiske er, at temperaturen ikke ændrer sig over året – den holder sig på en given dato inden for én grad. Så siger de, at kloden er blevet varmere – bare ikke i Rungsted!, fortæller undermålerassistent Søren Søndergaard, som i 8 år har taget temperaturen.

Dog tilføjer han, at de år, hvor der opstår grødis, sker der en ændring. Som eksempel nævner han juleaften 2012, hvor grødisen sænkede temperaturen til en halv grad, mens den i 2015 var mere normal på 4 grader.

Varmeste dage har været 22,1 grad 27. juli i 2012 og 22. juli 2013.

Lauget er i besiddelse af en større statistisk historik om temperaturudviklingen i Øresund – en udvikling, Temperaturudvalget også selv aktivt har påvirket: Da Lauget i august 2014 fyldte 40 år, havde sommeren været alt, alt for varm, så Temperaturudvalget hældte is i Øresund for at bringe temperaturen ned. Og dét har vi så eksempelvis i sommeren 2016 haft stor fornøjelse af.

Temperaturudvalget består af Overmåler af 1. Grad Knud Limschou, Undermålerassistent af 1. Grad Søren Søndergaard og Undermålerassistentaspirantelev på prøve Lars Vedfelt.

Varmeste dage har været 22,1 grad 27. juli i 2012 og 22. juli 2013.

Opdateret juni 2024 – Erling Madsen

Grethe Strauss, tv - rengøringskoordinator. (Foto: Jesper Alstrøm).

Oversmører Grethe Strauss, tv. i spidsen for Smørerlauget, som udviser eminente evner, når det gælder om at smøre flere hundrede rundstykker. Foto: Jesper Alstrøm.

En række frivillige har med stor entusiasme gennem flere år sørget for at smøre rundstykker til Standerhejsning og Julebadningen – begge aktiviteter, der samler mellem 100 og 150 medlemmer.

Det er derfor en uhyre vigtig indsats disse vikinger og skjoldmøer yder til Laugets bedste. Bestyrelsen har derfor belønnet disse smørbare med 2 ting: De har fået ordentlig smøregrej, og så formaliserer vi indsatsen ved at nedsætte Smørelauget med Oversmører Grethe Strauss i spidsen.

Smoererlauget

Spidsbelastning kræver spidskompetence. Foto: Jesper Alstrøm.

April 2015 – Erling Madsen

Svømmeskjalden Thøger Johnsen efter en tur rundt om Ven. (Foto: Jesper Alstrøm).

Skjalden Thøger Johnsen i et sjældent øjeblik uden sanghæftet! (Foto: Jesper Alstrøm).

Sang er et meget vigtigt element i Laugets fornøjelige stunder – og vor egen Skjald, Thøger Johnsen, er altid mand for at ryste et par vers ud af ærmet. Jah, man kunne ønske, han brugte kortere ærmer …

En række af hans sange er samlet i Sanghæftet.

Thøger Johnsen er letgenkendelig, da hans badegarderobe er godkendt af Herremoderådet, hvor han har vundet utallige priser.

April 2014 – Erling Madsen

Print Friendly, PDF & Email